Stowarzyszenie Polskiego Sportu

Grupa młodych ludzi, którzy łącząc swoje obowiązki życiowe, zdecydowała się działać na rzecz polskiego sportu, jako ważnego elementu spajającego polską kulturę i tradycję. Celem Stowarzyszenia jest rozwój i promocja wszelkich form aktywności sportowych, a także tworzenie nowych przestrzeni dla aktywności fizycznej w Polsce.

Remigiusz Kula – Prezes Zarządu

Student politologii oraz dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim. Poza funkcją Prezesa Stowarzyszenia Polskiego Sportu jest wiceprezesem Stowarzyszenia Międzynarodowych Inicjatyw Kulturalnych, Prezesem Koła Naukowego Teatr i Polityka, a także wiceprezesem Studenckiego Koła Naukowego Debat Oksfordzkich UW. W 2017 roku zorganizował „Tychy Cup – Turniej Piłki Nożnej Sześcioosobowej”, zaś w roku 2018 „Mistrzostwa Polski Południowej w piłce nożnej sześcioosobowej – Tychy 2018”. Poza działalnością sportową, działa na rzecz kultury organizując od 2017 r. Festiwal Teatrów Studenckich START, będący unikatowym projektem teatralnym w skali kraju. Jego zainteresowania to sport, polityka i teatr, zaś jego dewiza życiowa jest prosta: „Jeżeli coś robisz, rób to na maksimum swoich możliwości”.

Jakub Janiszewski – Wiceprezes Zarządu

Student prawa na Uniwersytecie Śląskim. Od najmłodszych lat pasjonat aktywności fizycznej, w szczególności piłki nożnej. Po wielu odwiedzonych wydarzeniach sportowych postanowił razem z przyjaciółmi stworzyć własne. W 2017 roku zorganizował „Tychy Cup – Turniej Piłki Nożnej Sześcioosobowej”, zaś w roku 2018 „Mistrzostwa Polski Południowej w piłce nożnej sześcioosobowej – Tychy 2018”. Poza sportem interesuje się także historią, polityką oraz sztuką wystąpień publicznych.

Łukasz Olszewski – Członek Zarządu

Jest studentem pierwszego roku kierunku Lekarsko – Dentystycznego na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Jest osobą aktywną, zaangażowaną i sumienną, jego wielką pasją są sporty, a szczególnie piłka nożna. Interesuje się również tematami z zakresu polityki i historii. W wolnym czasie uwielbia ćwiczyć fizycznie i czytać książki.

Radosław Zbroiński – Członek Zarządu

Student filologii angielskiej na Uniwersytecie Śląskim. Pasjonat techniki wojskowej i strzelectwa sportowego, w szczególności dynamicznego i długodystansowego. Jako swój cel obrał propagowanie sportów strzeleckich, a także podnoszenie świadomości społecznej dotyczącej prawa do posiadania broni. Ze stowarzyszeniem jest od początku jego istnienia, pomagał również przy organizacji dwóch poprzednich wydarzeń zainicjowanych przez część członków założycieli Stowarzyszenia: „Tychy Cup – Turniej Piłki Nożnej Sześcioosobowej” oraz „Mistrzostwa Polski Południowej w piłce nożnej sześcioosobowej – Tychy 2018”.

Piotr Wicik – Przewodniczący Komisji Rewizyjnej

W Stowarzyszeniu Polskiego Sportu pełni funkcję Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej. Mimo, że jest pasjonatem sportu, dużo czasu poświęca muzyce. Pracuje jako przedstawiciel handlowy w dziale muzycznym Zibi S.A.. Człowiek pozytywnie nastawiony do życia, z dystansem do siebie i dużym poczuciem humoru. Stowarzyszenie pozwala mu spełniać się w 100%, jest też fanem ligi angielskiej Premier League, w której gra jego ulubiony zespół Manchester United. Propozycję o dołączeniu do stowarzyszenia przyjął bez wahania.

Emilia Chrobok – Członek Komisji Rewizyjnej

Absolwentka IV Liceum Ogólnokształcącego w Tychach, teraz studenka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku lekarskim. Latem lubi jeździc na rowerze, a zimą podbijać górskie stoki narciarskie. Jest przekonana, że aktywność fizyczna ma wpływ zarówno na zdrowie ciała, jak i samopoczucie psychiczne każdego człowieka. Dołączyła do Stowarzyszenia, by promować popularne stwierdzenie : „Sport to zdrowie!”

Jan JaniszewskiCzłonek ds. Social Media

Student fizjoterapii na Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Zdecydował się dołączyć do Stowarzyszenia Polskiego Sportu ponieważ wszystko, czym się w wolnym czasie zajmuje jest związane z aktywnością fizyczną i zdrowym stylem życia. Wolny czas lubi spędzać na boisku, siłowni, przy serialu lub książce.

Maria Dominiec

Studentka fizjoterapii na Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Interesuje się jogą i stara się poszerzać swoją wiedzę w tym temacie. Jej ulubioną formą aktywności, na równi z jogą, jest bieganie, jednak w wolnym czasie nie boi się próbować swoich sił w innych dyscyplinach sportowych. Jest zdania, że „życie polega na ruchu i ruch jest jego istotą”, jak również, że „każdy człowiek jest w stanie znaleźć dla siebie odpowiednią jego formę„.

Daniel Adamczyk

Student Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach na kierunku Wychowanie Fizyczne, interesuje się sportem w każdej postaci. W przeszłości przez 11 lat trenował hokej na lodzie w drużynie Tyskie Lwy, a jego największe osiągnięcia z tego okresu to dwa mistrzostwa Polski. Swoją przyszłość wiąże z prowadzeniem zajęć ruchowych oraz pomaganiem ludziom w uniknięciu hipokinezji.

Paweł Lysko

Student informatyki na UMCS w lublinie, planujący zostanie programistą. W wolnym czasie ćwiczy na siłowni i gra w siatkówkę. Jego celem w stowarzyszeniu jest szerzenie sportowego trybu życia wśród ludzi zarówno młodych, jak i starszych.

Kamil PiekorzCzłonek ds. Social Media

Poza działalnością w Stowarzyszeniu Polskiego Sportu, udziela się społecznie w Młodzieżowym Sejmiku Województwa Śląskiego. Interesuje się sportem, muzyką oraz programowaniem. Do Stowarzyszenia postanowił dołączyć, ponieważ stara się angażować w sprawy młodzieży związane z aktywnym spędzaniem czasu.

Oliwia Fron

Studentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Od najmłodszych lat aktywna fizycznie m.in. Tennis ziemny, pływanie oraz narciarstwo. Bardzo lubi wycieczki górskie, jest w trakcie zdobywania Korony Gór Polski. W wolnym czasie interesuje się aranżowaniem wnętrz, a także psychologią. Do Stowarzyszenia dołączyła, aby promować zdrowy styl życia oraz zapobiegać chorobom związanych z otyłością.

Tomek Noras

Student kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Od najmłodszych lat związany ze sportem. W przeszłości trenował tenisa stołowego i piłkę nożną. Kiedy tylko ma możliwość aktywnie spędza czas wolny. Do stowarzyszenia dołączył by promować aktywny styl życia.

Michał Jakubek

Student fizjoterapii na Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Aktywność fizyczna jest istotnym elementem jego życia, a Stowarzyszenie Polskiego Sportu, jak sam twierdzi, pozwala mu poszerzać horyzonty.

Marcin Bała

Pasjonat piłki nożnej, zarówno tej rozgrywanej na hali, orliku, jak i na regularnym boisku. Kibic popularnych „królewskich”. Zapalony fan hokeja, często można go zobaczyć na tyskim lodowisku. Do stowarzyszenia dołączył z pasji do sportu.

Bartłomiej Ciepły

Ze sportem związany od najmłodszych lat, piłka nożna, koszykówka i siatkówka towarzyszą mu od zawsze. Oprócz tego brał udział w wielu turniejach e-sportowych. Do Stowarzyszenia dołączył, aby rozwijać swoje pasje i działać na rzecz sportu.