O sporcie słów kilka – hokej na lodzie

W kolejnej odsłonie naszego cyklu “O sporcie słów kilka” zagłębimy się w dyscyplinę, która od niedawna staje się coraz bardziej popularnym sportem w Polsce i na świecie. Chodzi o hokej na lodzie.

Hokej na lodzie to sportowa gra zespołowa rozgrywana na lodowisku. Przyjrzyjmy się po krótce zasadom, które obowiązują w tej grze; dla wielu osób które nie miały z nią kontaktu bywa ona nieco skomplikowana. W skład każdego zespołu wchodzi bramkarz i pięciu graczy w polu: dwóch obrońców (prawy i lewy) oraz trzech napastników (lewoskrzydłowy, środkowy i prawoskrzydłowy). Kadra meczowa drużyny hokejowej jest liczniejsza, składa się z 22 zawodników – 20 zawodników przewidzianych do gry w polu oraz dwóch bramkarzy. Dzięki temu zespoły w trakcie gry swobodnie dokonują regularnych zmian tzw. „piątek”. Zmiany stosowane są w formie “lotnej” – ich ilość w trakcie meczu jest nielimitowana.

Każdy z zawodników wyposażony jest w kij, łyżwy oraz odpowiednie ochraniacze zapobiegające kontuzjom. Do gry służy krążek wykonany z twardego kauczuku, który zawodnicy trącają kijami, starając się trafić do bramki przeciwnika (wygrywa drużyna, która zdobędzie tych bramek więcej). Jest to sport bardzo widowiskowy, o szybkim tempie i korzystający z gry fizycznej (ciałem), skutkiem czego powszechne są kontuzje. Właśnie to sprawia, że wymagane jest specjalne wyposażenie ochronne, takie jak kask, ochraniacze na ramiona, golenie, łokcie, zęby, rękawice oraz specjalne spodnie. Bramkarze są chronieni lepiej, ponieważ nie muszą tak często zmieniać położenia i są bardziej narażeni na atak. Wyposażeni są w specjalne maski z kratą oraz zmodyfikowane ochraniacze na nogi (parkany). Czas meczu hokejowego to 60 minut (podzielony jest na trzy części, tzw. tercje po 20 minut). Czas liczony jest według tzw. czystej gry, tzn. jest zatrzymywany tylko wtedy, gdy wystąpi przerwa w grze zarządzona przez sędziego. Plac gry stanowi otoczone bandami lodowisko podzielone na trzy wyznaczone niebieskimi liniami części zwane tercjami (tak, tak samo jak części meczu). Dodatkowo, przez środek lodowiska przebiega czerwona linia dzieląca je na pół, a do obszaru boiska włącza się ławkę rezerwowych (zlokalizowaną wzdłuż jednej długości lodowiska za bandami) oraz ławkę kar (umiejscowioną naprzeciw, wzdłuż drugiej długości lodowiska).

Sport ten na świecie cieszy się dużą popularnością, szczególnie w Ameryce Północnej (gdzie znajduje się najlepsza liga na świecie – NHL), w Rosji (liga KHL) oraz w krajach Skandynawskich (głównie Finlandia, Szwecja i Norwegia). Według badań przeprowadzonych przez dziennikarzy portalu totalsportek.com, okazało się, że spośród wszystkich dyscyplin na świecie Hokej na lodzie został sklasyfikowany na wysokim, 9 miejscu, tuż przed siatkówką. Określono go mianem największej dyscypliny zimowej. W badaniu uwzględniono 13 aspektów: globalność i liczba widzów, oglądalność w telewizji, ilość profesjonalnych lig na świecie, prawa telewizyjne, umowy sponsorskie, średnie wartości pensji zawodników w czołowych ligach, najważniejsze imprezy i liczba krajów w nich uczestniczących, obecność w mediach społecznościowych, obecność w najważniejszych doniesieniach ze świata sportu (portale, kanały telewizyjne), możliwość uprawiania dyscypliny przez cały rok (ogromny problem w hokeju na lodzie, ponieważ tylko niektóre lodowiska dostępne są przez cały rok), pozycja danego sportu w określonych krajach/regionach, dostęp do danej dyscypliny dla obu płci, dostęp do dyscypliny dla ogółu ludności na świecie.

Dla porównania ranking najpopularniejszych dyscyplin sportowych globu przedstawili również Czescy dziennikarze z portalu sportrevue.isport.blesk.cz. Nasi południowi sąsiedzi zauważyli, że w ich ojczyźnie bezsprzecznie rządzą dwie dyscypliny: piłka nożna i hokej na lodzie. W ujęciu światowym, niestety, już tak dobrze nie jest. Sklasyfikowali oni hokej na ostatnim, 15. miejscu swojego rankingu (a piłkę nożną na miejscu 1). Zarzucono mu silny regionalizm, który powoduje, że nie jest to sport popularny w ujęciu ogólnoświatowym. Zauważono, że nawet w USA gdzie działa najlepsza liga świata, hokej pozostaje w cieniu rozgrywek bejsbolowych, koszykarskich i futbolu amerykańskiego. Pierwsze miejsce w obu zestawieniach – bez niespodzianek zajęła piłka nożna.

Popularność hokeja na lodzie w Polsce stale rośnie, ale nadal jest to sport “niszowy”. Według badań przeprowadzonych 2 lata temu przez agencję marketingową Wavemaker Poland, hokej na lodzie jest ulubioną dyscypliną sportu dla 9% Polaków, co daje mu dopiero 18. miejsce w rankingu popularności.