O sporcie słów kilka – karting

W naszym cyklu “O sporcie słów kilka” staramy się poruszać temat przeróżnych dyscyplin sportowych. Od strzelectwa sportowego, taniec czy piłkę nożną sześcioosobową. Dzisiaj zajmiemy się tematyką kartingu, który może być świetnym pomysłem na wyjście z rodziną czy znajomymi.

Czy zastanawialiście się kiedyś podczas oglądania niedzielnego wyścigu Formuły 1, jak to jest zasiąść za sterami prawdziwego bolidu?  Jak to jest poczuć tę dawkę adrenaliny, zapach benzyny czy uczucie wygrania wyścigu o ułamki sekund?

Karting to dziedzina sportu motorowego, w której wyścigi gokartów rozgrywane są na specjalnych torach, w różnych klasach w zależności od wieku kierowcy i pojemności skokowej silnika. Karting to przede wszystkim sport dla wszystkich, niezależnie od płci, wieku czy kondycji fizycznej. Niektóre tory dysponują również gokartami, które są przeznaczone dla osób niepełnosprawnych. Na większości z torów kartingowych nie są wymagane żadne uprawnienia. Osoby, które nie mają prawa jazdy mają idealną szansę na poczucie zawrotnej prędkości, adrenaliny i sprawdzenia swoich umiejętności za kierownicą. Nawet dzieci; choć przed wybraniem się na tor warto sprawdzić wymogi jakie musi spełniać dziecko, by mogło zasiąść za sterami gokarta. Tory kartingowe same ustalają warunki możliwości uczestnictwa dzieci w jeździe na torze, spowodowane jest to głównie dostępnością gokartów oraz poziomem trudności toru.

Gokarty zyskują coraz bardziej na popularności. Przekłada się to na rosnącą liczbę torów kartingowych w Polsce. Praktycznie przy każdym większym mieście w Polsce możemy znaleźć tor kartingowy, co z pewnością ułatwi wybranie toru na jaki chcemy pójść. Przed wyjściem warto również pomyśleć o odpowiednim ubraniu. Z pewnością wygodne ubranie, które nie będzie nas krępować oraz sportowe buty zdecydowanie wpłyną na komfort podczas jazdy. Kask możemy wypożyczyć na miejscu, a dodatkowo obsługa pomoże nam w doborze odpowiedniego dla nas kasku. Przed wyjściem warto również pamiętać o zapoznaniu się z regulaminem toru oraz zasadami jakie na nim panują.

Jazda gokartem jest niewątpliwie świetną okazją do doskonalenia swoich umiejętności jazdy za kierownicą. Dodatkowo gokarty nie tylko rozwijają ducha sportowej rywalizacji, ale mogą też stać się drzwiami do kariery w motosporcie. Pamiętajmy jednak, że gokarty to przede wszystkim dobra zabawa i doskonała alternatywa na aktywne spędzanie wolnego czasu.