O sporcie słów kilka – piłka nożna sześcioosobowa

W naszym cyklu „O sporcie słów kilka” nie mogło oczywiście zabraknąć dyscypliny, w której to organizujemy naszą największą imprezę. Mowa tutaj o piłce nożnej, a precyzując – o jej szczególnej odmianie, jaką jest piłka nożna sześcioosobowa.

Piłka nożna sześcioosobowa, nazywana również minifutbolem, jest połączeniem elementów pochodzących zarówno z dużych boisk trawiastych, jak i boisk halowych. Połączenie tych odmian piłki nożnej w jedną dyscyplinę powoduje, że jest to sport niezwykle dynamiczny, przyjemny do oglądania oraz relatywnie łatwy do uprawiania. Owa łatwość objawia się w kilku aspektach. Po pierwsze, jest to sport uprawiany głównie na boiskach typu orlik lub większych, podzielonych w taki sposób, żeby odpowiadały one wymaganiom gry w piłkę nożną sześcioosobową (te wymagania to mniej więcej wymiary przeciętnego “Orlika”, czyli około 55 na 25 metrów). Takich boisk w ciągu zaledwie ostatnich 10 lat powstało w Polsce ponad 2500, co powoduje, że są znacznie łatwiej dostępne niż pełnowymiarowe boiska do gry w piłkę. Po drugie, zmniejszona liczba zawodników sprawia, że żeby rozegrać mecz minifutbolu potrzebujemy połowy zawodników uczestniczących w meczach zwykłej piłki nożnej, co przy uprawianiu tej dyscypliny amatorsko znacząco ułatwia sprawę.

A co daje nam uprawianie tego sportu? Pomijając oczywiście korzyści, które płyną z uprawiania każdej aktywności fizycznej, tzn. poprawę wydolności, lepsze samopoczucie czy zmniejszenie ryzyka różnych chorób, gra w piłkę nożną sześcioosobową znakomicie spala kalorie. Szacuje się, że w ciągu godziny gry przeciętny, dorosły człowiek spala około 650kcal! Oczywiście wszystko zależy od intensywności meczu oraz konkretnego organizmu, ale jest to imponująca liczba. Uprawianie tej dyscypliny może stanowić trening sam w sobie, ale może być także dodatkiem w formie treningu cardio do treningu sportowego.

W tym miejscu warto zaznaczyć, że jest to sport uprawiany na całym świecie, w którym organizowane są imprezy o randze Mistrzostw Europy czy Mistrzostw Świata. Pomimo tego, że jest to bardzo młoda dyscyplina to Reprezentacja Polski w piłce nożnej sześcioosobowej ma już na swoim koncie ogromne sukcesy. W Roku 2018 na imprezie organizowanej w Lizbonie zostali wicemistrzami świata w finale ulegając Niemcom, a rok później na Krecie powtórzyli ten ogromny sukces, tym razem niestety w decydującym meczu przegrywając z Rosjanami.

Rosnąca popularność piłki nożnej sześcioosobowej sprawiła, że obecnie w wielu miastach w Polsce możemy wziąć udział w przeróżnych ligach lub turniejach o zróżnicowanym poziomie oraz skali zasięgu. Z naszej strony możemy Was zachęcić do wzięcia udziału w imprezie organizowanej przez Stowarzyszenie Polskiego Sportu, czyli Mistrzostwach Polski Południowej szóstek piłkarskich. Za niedługo ujawnimy dokładną datę tegorocznego wydarzenia, więc zachęcamy do uważnego śledzenia naszej strony.

fot. playarena.pl/Dominik Modrzyk