O sporcie słów kilka – psychologia w sporcie

Aspekt mentalny znany jest od dawna w sporcie wśród profesjonalistów jak i amatorów. Dlaczego mentalność jest tak ważna w sporcie? Czym jest trening mentalny? Odpowiedzi znajdziecie w niniejszym artykule.

W dzisiejszych czasach coraz więcej sportowców zauważa jak ważną rolę pełni trening mentalny. Psychika odgrywa bardzo ważną rolę w rywalizacji między zawodnikami, szczególnie wśród profesjonalistów w swoich dziedzinach sportu, gdzie rywalizacja jest tak zawzięta, że o zwycięstwie decydują przysłowiowe „centymetry”. Niejeden sportowiec przyznaje, że w decydujących momentach rywalizacji to właśnie mentalność odgrywa kluczową rolę.

Na trening mentalny składa się wiele obszarów nad którymi można pracować, takich jak: radzenie sobie ze stresem, wzmacnianie pewności siebie, prawidłowe wyznaczanie celów, poprawa komunikacji między zawodnikami i trenerami. Na najwyższym poziomie osobą odpowiedzialną za przygotowanie mentalne zawodników jest psycholog sportowy. Czy oznacza to, że na poziomie amatorskim nie można poprawić swojej psychiki i pewności siebie? Oczywiście, że można.

Często słyszymy, że uprawianie sportu wzmacnia psychikę i dyscyplinę. Zaczynając nasz trening fizyczny nieświadomie ćwiczymy naszą mentalność poprzez pozytywne doświadczenia, np. dodanie kolejnego kilograma obciążenia na siłowni, poprawienie swojego czasu w biegu na 100 m. Buduje to w nas pewność siebie i motywuje do dalszego działania. Niestety, często nie jesteśmy w stanie sami sobie pomóc w budowaniu silnego „ja”, czasami pewność siebie to nie wszystko by osiągać sukcesy.

W takich przypadkach, aby poznać oraz zrozumieć mocne i słabe strony naszej psychiki, konieczne jest udanie się do specjalisty jakim jest psycholog sportowy. Jest to osoba która profesjonalnie zajmuje się zagadnieniem mentalności w sporcie i może rozwiązać nasze problemy takie jak: trudności w koncentracji, czy problem z motywacją. Jeśli chcesz chcesz poprawić swoje wyniki w sporcie, zadbaj o rozwój swojej sfery mentalnej!

„You have to expect things of yourself before you can do them” – Michael Jordan