Pandemia Koronawirusa

Temat wirusa SARS-Cov-2 jest czymś bardzo aktualnym, więc nie mogło zabraknąć głosu naszego stowarzyszenia w tej sytuacji.

Czym jest i skąd pochodzi? Jest to wirus z rodzaju Koronawirusów, występujący u zwierząt (głównie ptaków i ssaków) o dużych skłonnościach do mutacji i szybkiego rozprzestrzeniania się. Pierwsze doniesienia na temat zarażenia tym konkretnie drobnoustrojem pochodzą z chińskiego miasta Wuhan z grudnia 2019 roku. Wirus powoli ogarnia cały świat. W Europie obecny jest już m.in. we Włoszech, Hiszpanii, Francji, Niemczech, a także Polsce.

Jakie są objawy zarażenia? Objawy choroby COVID-19 są bardzo podobne do zarażenia wirusem grypy. Okres inkubacji wynosi do 14 dni, co oznacza, że w tym czasie powinny być widoczne następujące oznaki zarażenia: gorączka (38°C), kaszel, duszności, bóle mięśni i ogólne osłabienie organizmu, rzadziej katar, ból gardła czy biegunka. Osoba, która podejrzewa u siebie obecność tego patogenu powinna zgłosić się na najbliższy oddział zakaźny, zadzwonić na infolinię NFZ (numer widoczny na plakacie) lub skorzystać z teleporady – metoda ta jest z dnia na dzień coraz bardziej dostępna w wielu przychodniach w Polsce.

Na co należy zwrócić uwagę to fakt, że ciężki przebieg zarażenia wirusem SARS-Cov-2 widoczny jest tylko u ok. 15% zarażonych, a osoby młode często mogą przechodzić je bezobjawowo. W praktyce oznacza to, że choroba, która dla wnuka nie jest niczym poważnym, może okazać się śmiertelna w skutkach dla jego babci lub dziadka. Leczenie choroby COVID-19 jest głównie objawowe (leki zbijające gorączkę, przeciwbólowe itd.), ale miejmy nadzieję, że w najbliższym czasie naukowcy wykryją jeden skuteczny lek oraz szczepienie, co pozwoli stopniowo lepiej radzić sobie sytuacją.

Co należy zrobić aby zminimalizować ryzyko zakażeń?
1) myjmy i dezynfekujmy często ręce oraz powierzchnie takie jak klamki czy stoły oraz swoje telefony!
2) ograniczmy wizyty u osób starszych i rodzin z małymi dziećmi,
3) unikajmy dużych skupisk ludzi (przedszkola, szkoły, kina i podobne placówki nie zostają zamknięte bez powodu)
4) ograniczmy wyjazdy krajowe i zagraniczne,
5) dołączmy do akcji #zostańwdomu! W dzisiejszych czasach większość spraw da się załatwić online… Niektóre sklepy spożywcze mogą dowieźć jedzenie pod Twoje drzwi, podobnie jak apteki lub sklepy z odzieżą. Postarajmy się wykorzystać ten czas rodzinnie w domu 😀

Dynamicznie zmienia się ilość doniesień dotyczących Koronawirusa, więc ciężko pisać tutaj o liczbach. Wiadomo na pewno, ze wirus ten jest groźniejszy od grypy i codziennie przybywa śmiertelnych przypadków. Poniższe strony to wiarygodne źródła informacji na temat obecnej w świecie pandemii Koronawirusa.