Mistrzostwa Polski Południowej 2020

Za nami III Mistrzostwa Polski Południowej w piłce nożnej sześcioosobowej – Tychy 2020. Dla Stowarzyszenia Polskiego Sportu będącego organizatorem wydarzenia to wielka radość, że mimo trudnego roku, rozgrywki miały swoją kontynuację. To idealny przykład tego jak sport, nie tylko ten profesjonalny, wygrywa walkę z koronawirusem. Nowym Mistrzem Polski Południowej została drużyna FC Under Forest z Katowic. Wicemistrzowie to zespół Young Boys Mikołów. Na najniższym stopniu podium stanęła drużyna Pućcie Do Zmiany, zaś skład półfinału uzupełnił Hiacynt Tychy.

Drugi Turniej e-sportowy League of Legends – #zostańwdomu

Rusza druga edycja turnieju Stowarzyszenia Polskiego Sportu #Zostańwdomu. W związku z zaistniałą sytuacją w Polsce i na świecie, Stowarzyszenie Polskiego Sportu postanowiło wyjść z inicjatywą turnieju e-sportowego, który zagospodaruje czas spędzony w domu, a ponadto zbierzemy pieniądze na szczytny cel, którym jest pomoc dla Szpitala Zakaźnego w Tychach.

Turniej e-sportowy League of Legends – #zostańwdomu

W związku z zaistniałą sytuacją w Polsce i na świecie, Stowarzyszenie Polskiego Sportu postanowiło wyjść z inicjatywą turnieju e-sportowego, który zagospodaruje czas spędzony w domu.  Rozgrywka odbędzie się w grze League of Legends na platformie EU Nordic & East w formacie 5vs5, a wydarzenie zaplanowane jest na 21-22 marca.

O sporcie słów kilka – cykl artykułów

Stowarzyszenie Polskiego Sportu pragnie zaprosić Was na cykl artykułów tematycznych związanych z obszarami działalności naszej organizacji, a więc szeroko rozumianymi aktywnością oraz sportem.

II Mistrzostwa Polski Południowej w Piłce Nożnej Sześcioosobowej – Tychy 2019

Druga już edycja Mistrzostw Polski Południowej była jeszcze większa niż poprzednia! Tym razem udział wzięli też najmłodsi. W sobotę odbyły się turnieje dla dzieci w kategoriach U-9 i U-12. W niedzielę zmierzyły się ze sobą drużyny w kategorii open. Do turnieju zgłosiło się prawie 40 drużyn i rozegrały one swoje mecze na dwóch obiektach w Tychach – przy ul. Borowej i ul. Wejchertów .
W ciągu dwóch dni na obu boiskach zagrało blisko 500 zawodników, wydano ponad 200 drożdżówek, 400 kiełbas oraz blisko 30 kilogramów jabłek.

Współprace w ramach mistrzostw podjęli z nami ponownie m.in.: Ministerstwo Sportu i Turystyki, Polski Związek Piłki Nożnej, TVP 3 Katowice, Prezydent Miasta Tychy i dziennikarz sportowy Roman Kołtoń. Pełna lista sponsorów i partnerów turnieju znajduje się TUTAJ.

Więcej o turnieju możecie przeczytać na MISTRZOSTWA POLSKI POŁUDNIOWEJ 2019

I Mistrzostwa Polski Południowej w Piłce Nożnej Sześcioosobowej – Tychy 2018

Jedna z największych imprez przeznaczona dla amatorów piłki nożnej w całej Polsce. Udział w niej wzięły 24 zespoły z 6 województw Polski Południowej: śląskiego, małopolskiego, dolnośląskiego, świętokrzyskiego, podkarpackiego i opolskiego. W turnieju organizowanym na dwóch obiektach w Tychach – przy ul. Borowej i ul. Wejchertów – zmierzyło się ze sobą blisko 300 zawodników.

Współpracę w ramach mistrzostw podjęli z nami m.in.: Ministerstwo Sportu i Turystyki, Polski Związek Piłki Nożnej, TVP 3 Katowice, Prezydent Miasta Tychy i dziennikarz sportowy Roman Kotłoń. Wysoki poziom, wielkie emocje i wspaniałe nagrody sprawiły, że o wydarzeniu szeroko rozpisywały się media wystawiając mu same pozytywne noty.

I Tychy Cup – Turniej Piłki Nożnej Sześcioosobowej 2017

Pierwsza inicjatywa zorganizowana przez część członków dzisiejszego Stowarzyszenia Polskiego Sportu. Wydarzenie odbyło się na tyskim orliku przy ulicy Borowej. Wzięło w nim udział 14 drużyn.

Partnerami tamtej inicjatywy byli: Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Tychach, Tygodnik „Twoje Tychy”, Hurtownia Sportowa „Future Sport”, Ośrodek Szkolenia Kierowców „Kaskader”, Szkoła Języków Obcych „Hola Amigos” i wiele innych. Turniej spotkał się z szeroką aprobatą środowiska piłkarskiego, co zaowocowało dalszą pracą w kierunku rozwoju formy wydarzenia.